Jeesuksen tuomio

(Raamatun jakeet ovat Raamattu kansalle -käännöksestä).

Törmäsin youtubessa ateistienkin piireissä ”banaanimiehenä” tunnetun saarnaaja Ray Comfortin analyysiin Australiasta lähtöisin olevasta, nykyään maailmanlaajuisesta Hillsong seurakunnasta. Ray sanoo itsekkin olleensa mukana ”saman virtauksen” seurakunnissa aikoinaan. Hän oli aikoinaan mm. saarnaamassa Hillsongin johtavan pastorin Brian Houstonin isän johtamassa seurakunnassa.

Hillsong seurakunnat ovat saaneet negatiivista julkisuutta mm. johtajiston seksuaalisyntien ansiosta. Ray ruotii videolla mikä Hillsong seurakuntien suurin ongelma on.

Hän kertoo että Hillsong seurakunnan johtajistossa on ollut lankeamisia seksuaalisiin synteihin ja 90% heidän ”käännynnäisistä” seurakuntalaisistaan on luopunut uskostaan.

Erään kerran hän luki galatalaiskirjettä ja erityisesti jaetta 3:24

kirje Galatalaisille 3

24 Näin laista on tullut meille kasvattaja Kristukseen, että me tulisimme vanhurskaiksi uskosta. 25 Mutta uskon tultua emme enää ole kasvattajan alaisia.

Ray huomasi että hän oli aina ennen ymmärtänyt tuon 24 jakeen tarkoittavan vain Israelia, mutta nyt vasta tajusi että siinähän lukeekin ”me” eli se tarkoittaa pakanuudestakin kristinuskoon kääntyneitä.

Erään kerran kun Ray istui kylmänä päivänä lämpimässä altaassa pohtimassa näitä asioita, hän sai kertoa evankeliumin samassa altaassa lämmitelleelle miehelle. Ray kertoi miehelle mm. elämänsä aikana katsoneensa naista himoiten:

Matteus 5

27 ”Te olette kuulleet sanottavan: ’Älä tee huorin.’ 28 Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten, on sydämessään jo tehnyt huorin hänen kanssaan.

Ray kertoi miehelle että tuomiopäivänä Jumala toisi tämänkin synnin esiin ja tuomitsisi Rayn helvettiin ja se on se syy miksi Ray tarvitsee syntien sovittajaa eli Jeesusta. Mies sanoi että ikäänkuin valo olisi sytytetty hänelle, että kukaan ei ollut aiemmin osannut kertoa tätä hänelle niin selkeästi.

Rayn mukaan Jumalan laki antoi sille miehelle ymmärryksen synnistä ja sitä kautta myös syntien sovittajan välttämättömyydestä.

Room 9

19 Mutta me tiedämme, että kaiken, minkä laki sanoo, se puhuu lain alaisille, että jokainen suu tukittaisiin ja koko maailma tulisi syylliseksi Jumalan edessä.

Ray tutki tunnettujen julistajien ja uskon puhdistajien opetuksia (esim Spurgeon ja Luther). Hän huomasi että heidän kaikkien opetuksessa toistui sama ajatus: Jos evankeliumia julistetaan ilman että se tehdään Jumalan moraalilain kautta: 10 käskyä, tarve parannuksen teosta, Jumalan tuomio jne. niin syntyy vain käännynnäisiä. Ja näin Ray:n mukaan tapahtui myös Hillsongissa ja hänen omassa seurakunnassaan: He julistivat helppoa ja leveää tietä pelastukseen sen sijaan että olisivat opettaneet kapeaa ja suoraa tietä kuten Jeesus teki.

Matteus 7

13 ”Menkää sisään ahtaasta portista, sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monet menevät siitä portista sisään. 14 Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja harvat löytävät sen!”

Hillsong Has a Major Problem… – YouTube

Tätä videota katsellessani muistui mieleeni Willian Boothin profetia.

Brittiläinen William Booth (1829-1912), joka mm. oli perustamassa pelastusarmeijaa sai 6-osaisen profetian siitä millaista elämä on juuri ennen Jeesuksen paluuta. Monet ovat todenneet että tämä profetia on suurelta osin realismia jo tällä hetkellä. Eli siitä ei ole käytännössä mitään muuta toteutumatta kuin se että nämä kuvaukset sopisivat aikaan juuri ennen Jeesuksen paluuta.

William Boothin profetia:

1) ”Noina aikoina politiikka ei tunne eikä tunnusta Jumalaa. Koko läntisen maailman virallinen valtiopolitiikka on sellaista, että hallinnon eri tasoilla ei enää pelätä Jumalaa. Eurooppaa hallitsee uusi poliittisten johtajien sukupolvi, joka ei pienessäkään määrässä ota päätöksissään huomioon Jumalaa.”

2) ”Silloin julistetaan taivasta ilman helvettiä. Tulee päivä, jolloin tapahtuu suuri irrottautuminen siitä, mitä Raamattu nimittää täyden totuuden evankeliumiksi. Silloin Raamatun profetian mukaisesti saarnataan korvasyyhyyn. Kuulijat määräävät, mitä saarnatuoleista julistetaan: ”Puhukaa lempeitä, makeita sanoja. Puhukaa taivaasta, jättäkää meidät vapaiksi, jotta emme joutuisi rasittumaan, kun saarnaatte helvetistä.”

3) ”Tuolloin kristikunta on täynnä anteeksiantamusta ilman parannuksen tekemistä. Kristikunnasta katoaa se Raamatun oppi, että anteeksisaamista ei voi olla ilman parannuksentekoa synnistä.”

4) ”Päivinä ennen Jeesuksen tuloa monet ovat täynnä pelastusiloa, vaikka eivät ole uudestisyntyneet ylhäältä.”

5) ”Noina aikoina tulee olemaan paljon uskontoa ilman Pyhää Henkeä.”

6) ”Kristikunta elää ikään kuin ilman Kristusta. Kristus ei ole siellä, missä veri ja tuli eivät ole voimassa – kieltäkää noista sanoista toinen, ja teillä on kristillisyyden muodot, mutta teillä ei ole Kristusta.”

Raamatun mukaan Jeesus itse sanoi että mahtaako maan päältä enää löytyä uskoa kun hän palaa tänne tulemuksessaan. Hän tarkoitti tietysti pelastavaa uskoa sillä usko valheelliseen Jeesukseen ei tietysti ketään pelasta.

Luukas 18

8. … Mutta kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?”

Raamatussa kerrotaan että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus ja parannuksen mukaisia tekoja. Kellekkään ei luvata vapaakorttia parannuksen teosta.

Apt. teot 17

30 Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on sietänyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus. 31 Hän on näet säätänyt päivän, jona hän tuomitsee koko maailman vanhurskaasti sen miehen kautta, jonka hän on siihen määrännyt. Hän on antanut siitä kaikille vakuuden herättämällä hänet kuolleista.”

Apt. teot 26:20

vaan julistin ensin Damaskoksen ja Jerusalemin asukkaille, sitten kaikkialla Juudean maassa ja pakanakansojen parissa, että on tehtävä parannus, käännyttävä Jumalan puoleen ja tehtävä parannuksen mukaisia tekoja.

No mitä se parannus on? Englanninkielinen kuningas Jaakon käännös (kuten myös NKJV ja NIV) käyttävät sanaa ”repent”. Siis suomennettuna ”katua”. Ihmisten on kaduttava vääriä tekojaan ja tapojaan, siis syntejään. On muutettava mielensä, ja käännyttävä ajatuksiltaan uuteen suuntaan. On tultava ymmärrykseen ja hyväksyttävä että tietyt teot ja ajatukset ovat Jumalan edessä vääryyttä eli syntiä.

Greek interlinear tekstissä ”parannuksen teko” on aktiivinen verbi μετανοεῖν (metanoein)
Suomeksi: ajatella eri tavalla eli harkita uudelleen.

Raamatussa parannuksen teko ei ole kuitenkaan vain ajatus vaan myös sen seurauksena tapahtuva toiminta: Parannuksen tekijä muuttaa tapansa. Jumala itse antaa tästä esimerkin Jeremialle:

Jeremia 18

7 Joskus minä uhkaan temmata pois, hajottaa ja hävittää kansan ja valtakunnan, 8 mutta jos tuo kansa kääntyy pois pahuudestaan, jonka tähden minä sitä uhkasin, niin minä kadun onnettomuutta, jonka ajattelin tuottaa sille.

9 Joskus minä taas lupaan istuttaa ja rakentaa kansan ja valtakunnan, 10 mutta jos se tekee sitä, mikä on pahaa minun silmissäni, eikä kuuntele minun ääntäni, niin minä kadun sitä hyvää, mitä olin sanonut tekeväni sille.

Heprean kielessä tuo sana ”kadun” on sana וְנִֽחַמְתִּי֙ wə·ni·ḥam·tî

Suomeksi: Huokaista, hengittää voimakkaasti, olla pahoillani, sääliä, lohduttaa, kostaa

Katuminen siis tarkoittaa ennenkaikkea muutosta tekemisessä. Kuten Apostolien tekojen 26:20 Paavali sanoi ”on tehtävä parannus … ja parannuksen mukaisia tekoja”.

2. Timoteus 3:16‭-‬17

Koko Raamattu on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, ja se on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa, jotta Jumalan ihminen olisi täydellinen ja varustautunut kaikkiin hyviin tekoihin.

1. Johannes 3:17

Jos joku, jolla on maallista omaisuutta, näkee veljensä olevan puutteessa mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus pysyisi hänessä?

Aiemmassa puheessani kävin läpi Raamatun jakeita joiden perusteella Jumalan rakkaus on vuodatettu sydämiimme Pyhän Hengen kautta. Yllä olevasta Johanneksen 1. kirjeen jakeesta käy ilmi että Jumalan rakkaus ei pysy ihmisessä väkisin. Hän voi myös lähteä pois, ja sen syynä on aina vain ja ainoastaan ihmisen oma toiminta.

Esimerkiksi apostolien teoissa kerrotaan Ananiaksesta ja Safirasta:

Apostolien teot 5

1 Muuan Ananias-niminen mies myi yhdessä vaimonsa Safiran kanssa maatilan. 2 Mies pani vaimonsa tieten osan myyntihinnasta syrjään, ja loput hän toi apostolien jalkojen juureen. 3 Silloin Pietari sanoi: ”Ananias, miksi olet antanut Saatanan täyttää sydämesi, niin että yritit pettää Pyhää Henkeä ja panit osan tilan hinnasta syrjään? 4 Eikö se ennen myyntiä ollut sinun omasi, ja eikö sen hinta myynnin jälkeenkin ollut sinun? Miksi päätit sydämessäsi tehdä tämän? Et sinä ole valehdellut ihmisille vaan Jumalalle.” 5 Kun Ananias kuuli nämä sanat, hän kaatui maahan ja heitti henkensä, ja suuri pelko valtasi kaikki, jotka sen kuulivat. 6 Nuoret miehet tulivat ja kietoivat hänet vaatteeseen, kantoivat pois ja hautasivat hänet.

7 Noin kolmen tunnin kuluttua tuli hänen vaimonsa sisään tietämättä, mitä oli tapahtunut. 8 Pietari kysyi häneltä: ”Sano minulle: siihenkö hintaan te myitte maatilan?” ”Kyllä, juuri siihen hintaan”, hän vastasi. 9 Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Miksi te olette yksissä tuumin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä? Katso, niiden miesten jalat, jotka veivät miehesi hautaan, ovat ovella, ja he kantavat pois myös sinut.” 10 Nainen kaatui heti hänen jalkojensa juureen ja heitti henkensä. Kun nuoret miehet tulivat sisään, he huomasivat hänen kuolleen. He kantoivat hänet pois ja hautasivat hänet miehensä viereen. 11 Ja suuri pelko valtasi koko seurakunnan ja kaikki, jotka tästä kuulivat.

Ilmestyskirja 21:8

Mutta pelkurien ja epäuskoisten , saastaisten ja murhaajien, haureellisten ja noitien, epäjumalanpalvelijoiden ja kaikkien valehtelijoiden osa on tulisessa, rikkiä palavassa järvessä. Tämä on toinen kuolema.”

Luukas 16:13

Ei yksikään palvelija voi palvella kahta herraa. Hän joko vihaa toista ja rakastaa toista tai liittyy toiseen ja halveksii toista. Ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.

Ananias ja Safira valehtelivat apostoleille ja Jumalan Pyhälle Hengelle siis Jumalalle. Ilmestyskirjassa ilmoitetaan että mm. valehtelijoiden osa on tulisessa järvessä. Ei siis pelastuneiden joukossa vaan siellä helvetissä. Kokouksessa kun kävimme noita kohtia läpi, eräs sisar huomasi että Ananias ja Safira saattoivat esittää laittaneensa koko summan apostolien jalkojen juureen koska arvelivat siten näyttävänsä erityisen hurskailta muiden silmissä, siis ulkokultaisuudesta olisi ollut kyse.

Lähimmäiseltä avun kieltävä uskova voi tehdä sen esim koska hän itse on rahan ahne. Sellaisessa tapauksessa hän palvelee mammonaa ja siten ei voi palvella Jumalaa. Hän palvelee siis epäjumalaa.

Ilmestyskirjan mukaan epäjumalanpalvelijoiden osa on tulisessa järvessä.

Juudan kirje

12 Nämä ihmiset ovat häpeätahroja teidän rakkausaterioillanne juhliessaan röyhkeästi ja kestitessään itseään. He ovat vedettömiä, tuulessa ajelehtivia pilviä, myöhäissyksyn puita, hedelmättömiä, kahdesti kuolleita ja juuriltaan reväistyjä, 13 rajuja meren aaltoja, jotka vaahtoavat omaa häpeäänsä, harhailevia tähtiä, joille ikuisiksi ajoiksi on varattuna synkkä pimeys.

14 Myös heitä tarkoittaa Hanok, Aadamista seitsemäs, ennustaessaan: ”Katso, Herra tulee kymmenientuhansien pyhiensä kanssa 15 panemaan kaikki tuomiolle ja osoittamaan kaikki ihmiset syyllisiksi kaikkiin jumalattomiin tekoihin, joita he jumalattomuudessaan ovat tehneet, ja kaikkiin julkeisiin puheisiin, joita nuo jumalattomat syntiset ovat häntä vastaan puhuneet.” 16 He ovat napisijoita, kohtalonsa nurkujia, jotka elävät himojensa mukaan. Heidän suunsa puhuu mahtavia, ja he mielistelevät ihmisiä oman etunsa tähden.

Juudan kirjeessä kerrotaan himojensa perässä juoksevista ihmisistä jotka ovat uskovia. Eivät he muuten osallistuisi uskovien rakkausaterioille! Heille on tuon kirjeen mukaan varattu synkkä pimeys. He eivät siis pelastu taivasten valtakuntaan vaan joutuvat kadotukseen! Raamatusta löytyy selkeä opetus Jumalattomista uskovista esim Hesekiel 33:10-18. Samoin Jeesuksen opetuksessa tuhlaajapojasta Isä sanoo: ”Sillä tämä minun poikani oli kuollut mutta heräsi eloon! Hän oli kadonnut, mutta nyt hän on löytynyt!’ Ja he aloittivat ilonpidon.” Luuk 15:24.

Room 6

15 Miten siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain vaan armon alaisia? Emme tietenkään! 16 Ettekö tiedä, että ketä palvelemaan ja tottelemaan te antaudutte, sen orjia te olette: joko synnin orjia kuolemaksi tai kuuliaisuuden vanhurskaudeksi?

Room 8

6 Lihan mieli on kuolema, mutta Hengen mieli on elämä ja rauha. 7 Lihan mieli on näet vihollisuutta Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu eikä voikaan alistua Jumalan lain alle. 8 Ne, jotka ovat lihan vallassa, eivät voi olla Jumalalle mieleen.

Paavali 2. korinttolaiskirjeessa toteaa että ”meidän kaikkien on tultava kristuksen tuomioistuimen eteen”. Siis myös hänen itsensä. Siis myös sinun ja minun!

2 kor 5

4 Me, jotka olemme tässä majassa, huokailemme ahdistuneina. Emme näet tahdo riisuutua vaan pukeutua, niin että elämä nielisi sen, mikä on kuolevaista. 5 Jumala itse on valmistanut meidät juuri tähän ja on antanut meille vakuudeksi Hengen.

6 Siksi olemme aina turvallisella mielellä ja tiedämme, että niin kauan kuin olemme kotona tässä ruumiissamme, olemme poissa Herran luota. 7 Mehän vaellamme uskossa, emme näkemisessä. 8 Mutta me olemme turvallisella mielellä ja haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiistamme kotiin Herran luo. 9 Siksi pidämme kunnia-asianamme olla hänelle mieliksi, olimmepa kotona tai poissa kotoa, 10 sillä meidän kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen, jotta kukin saisi sen mukaan, mitä hän ruumiissa ollessaan on tehnyt, hyvää tai pahaa.

Raamattu siis sanoo: ”Meidän tulee olla Jumalalle mieliksi koska meidän kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen” ja ”Ne jotka ovat lihan vallassa (eikä Hengen johdossa) eivät ole Jumalalle mieleen”.

Mutta mistä me tiedämme mikä on hyvää ja mikä pahaa? Miten me voimme valita jos meillä ei ole mitään ohjeistusta aiheseen? Eikö Raamattu opeta että emme ole lain orjia? Mitä se tarkoittaa?

Raamatun mukaan Jeesus vihaa laittomuutta:

Heprealaisille 1

7 Enkeleistä hän sanoo: ”Hän tekee enkelinsä tuuliksi ja palvelijansa tulenliekiksi”, 8 mutta Pojasta: ”Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy aina ja iankaikkisesti, ja sinun valtakuntasi valtikka on oikeuden valtikka. 9 Sinä rakastit vanhurskautta ja vihasit laittomuutta. Sen tähden Jumala, sinun Jumalasi, on voidellut sinua iloöljyllä enemmän kuin kumppaneitasi.”

Jeesus siis vihaa laittomuutta ja kuitenkin Raamattu sanoo näinkin:

Galatalaisille 3

13 Kristus lunasti meidät vapaiksi lain kirouksesta, kun hän tuli kiroukseksi meidän puolestamme, sillä on kirjoitettu: ”Kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu.”

Galatalaisille 5

4 Te olette joutuneet eroon Kristuksesta, te, jotka yritätte lain avulla tulla vanhurskaiksi. Te olette langenneet pois armosta.

….

13 Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Älkää vain antako vapauden olla yllykkeenä lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa. 14 Sillä koko laki sisältyy tähän yhteen käskyyn: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Onko tuossa ristiriita? Ensin Paavali varoittaa ettei kenenkään pidä enää ruveta lakia noudattamaan ja samassa hän kehuu miten koko laki sisältyy yhteen käskysanaan! Miksi kenenkään tulisi välittää yhdestäkään käskysanasta jos kerran laista ei tarvitse välittää tuon taivaallista? 14. jakeesta voidaan jo päätellä että tuo käsky on uskovalle oleellinen asia koska Paavali sen nostaa esiin, kuten jäljempänä tullaan näkemään.

2 Tessalonikalaisille 1

3 Me olemme velvollisia aina kiittämään Jumalaa teistä, veljet. Se onkin oikein, koska teidän uskonne kasvaa runsaasti ja rakkautenne toisianne kohtaan lisääntyy teissä kaikissa. 4 Siksi me itsekin kerskaamme Jumalan seurakunnissa teistä, teidän kärsivällisyydestänne ja uskostanne kaikissa vainoissa ja ahdistuksissa, joita teidän on kestettävä. 5 Ne ovat osoituksena Jumalan oikeudenmukaisesta tuomiosta, siitä, että teidät katsottaisiin kelvollisiksi Jumalan valtakuntaan, jonka vuoksi te myös kärsitte. 6 Sillä Jumala katsoo oikeaksi kostaa ahdistuksella niille, jotka ahdistavat teitä, 7 mutta antaa teille, joita ahdistetaan, levon yhdessä meidän kanssamme, kun Herra Jeesus ilmestyy taivaasta väkevien enkeleittensä kanssa tulenliekissä. 8 Hän rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä ole kuuliaisia meidän Herramme Jeesuksen evankeliumille. 9 He tulevat kärsimään rangaistuksena iankaikkisen kadotuksen, erossa Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta, 10 kun hän tulee, että hän sinä päivänä kirkastuisi pyhissään ja olisi ihmeteltävä kaikissa uskovissa. Olettehan te uskoneet meidän todistuksemme. 11 Sen tähden me aina rukoilemme teidän puolestanne, että Jumalamme katsoisi teidät kutsunsa arvoisiksi ja voimallisesti saattaisi teissä täydelliseksi kaiken halunne hyvään ja uskonne teot. 12 Näin Herramme Jeesuksen nimi kirkastuu teissä ja te hänessä, meidän Jumalamme ja Herran Jeesuksen Kristuksen armon mukaisesti.

Luukas 21:36

Valvokaa siis kaiken aikaa ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paeta kaikkea sitä, mikä on tapahtuva, ja seisoa Ihmisen Pojan edessä.”

Tai kuten Toivo Koilon uudentestamentin käännös sanoo:

36 Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa että *teidät katsottaisiin arvollisiksi* pakenemaan tätä kaikkea mikä on tuleva, ja seisomaan Ihmisen Pojan edessä.”

Samoin lukee King James ja New King James versioissa ”että teidät katsottaisiin arvollisiksi”.

Oli se oikeampi käännös kumpi tahansa, molemmat nostattavat ajatuksia:

  1. Rukoilkaa … että saisitten voimaa paetaksenne: Lavean tien kulkijoille tulee ehkä yllätyksenä että uskovien täytyy siis erikseen vielä rukoilla tätäkin.
  2. Rukoilkaa … että teidät katsottaisiin arvolliseksi: Sopisi hyvin yhteen 2. Tess 1:11 ”rukoilemme puolestanne… että Jumalamme katsoisi teidät kutsunsa arvoisiksi”.

2 Tessalonikalaisille 2

1 Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen ja kokoontumiseemme hänen luokseen, me pyydämme teitä, veljet, 2 ettette anna minkään hengen tai sanan tai minkään muka meidän lähettämämme kirjeen pelästyttää itseänne, niin että heti menetätte malttinne, ikään kuin Herran päivä olisi jo käsillä. 3 Älkää antako kenenkään millään tavoin eksyttää itseänne. Ensin näet tapahtuu luopumus ja ilmestyy laittomuuden ihminen, kadotuksen lapsi, 4 tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai palvottavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala.

5 Ettekö muista, että puhuin teille tästä, kun vielä olin luonanne? 6 Ja te tiedätte, mikä häntä nyt pidättää, niin että hän vasta ajallaan ilmestyy. 7 Laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa, kunhan vain poistuu tieltä se, joka sitä on vielä pidättämässä. 8 Silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa kirkkaudella. 9 Tuon laittoman tuleminen tapahtuu Saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla tunnusteoin ja ihmein, 10 kaikin vääryyden viettelyksin niille, jotka joutuvat kadotukseen, koska he eivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen voidakseen pelastua. 11 Siksi Jumala lähettää heille voimakkaan eksytyksen, niin että he uskovat valheeseen, 12 jotta kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat mieltyneet vääryyteen.

1 Timoteus 4

1 Henki sanoo selvästi, että viimeisinä aikoina jotkut luopuvat uskosta ja seuraavat eksyttäviä henkiä ja riivaajien oppeja 2 tekopyhien valehtelijoiden vaikutuksesta, joiden omatunto on merkitty poltinraudalla.

Matteus 7

21 Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. 22 Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra, emmekö me sinun nimessäsi profetoineet, sinun nimessäsi ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimessäsi tehneet paljon voimatekoja?’ 23 Silloin minä vastaan heille: ’Minä en ole koskaan tuntenut teitä. Menkää pois minun luotani, te laittomuuden tekijät.’”

Paavali kertoi Kolossalaisille siis että ennen Jeesuksen paluuta tulee luopumus uskosta: Ensin tapahtuu luopumus ja sitten ilmestyy laittomuuden ihminen ja vielä että laittomuuden salaisuus oli jo kirjeen kirjoittamisen aikoihin vaikuttamassa.

Jeesus kertoi opetuslapsille että viimeisellä tuomiolla jotkut uskovat yrittävät perustella oikeutustaan pelastukseen sillä että he ovat tehneet yliluonnollisia tekoja Jeesuksen nimessä. Jeesus kutsuu heitä laittomuuden tekijöiksi ja sanoo ettei koskaan ole tuntenut heitä (joissakin käännöksissä sanotaan ”tunnustanut teitä”). Siis kuten 2 Tess 1:8-9 sanoo: ”Hän rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä ole kuuliaisia meidän Herramme Jeesuksen evankeliumille. He tulevat kärsimään rangaistuksena iankaikkisen kadotuksen, erossa Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta,”

Kuuliaisuus on sitä että uskova tekee Jeesuksen nimessä sen minkä Jeesus käskee, eikä tee Jeesuksen nimessä sellaista mitä Jeesus ei ole käskenyt. Kun uskova kulkee Hengen johdossa, hän aina tekee sitä mitä Jeesus haluaa eikä koskaa sitä mitä Jeesus ei halua. Jeesuksen nimessä esiintyminen, ikäänkuin hänen valtuuttamanaan, vaikka valtuutusta ei ole, on Raamatun mukaan väärin. Olen kuullut sellaisen opetuksen että neljäs käsky osoittaa juuri tähän suuntaan: ”Älä turhaan lausu Herran sinun Jumalasi nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä joka turhaan lausuu hänen nimensä”. Se siis tarkoittaisi myös sitä että emme saa esiintyä Jumalan valtuuttamina silloin kun emme sitä ole. Jos esiinnymme Jumalan valtuuttamina silloin kun emme ole Jumalan valtuuttamia, me valehtelemme ja Raamatun mukaan valehtelijoiden osa on tulisessa Järvessä. Tietysti se klassinen tulkintakin, ettei saa hokea Jumalan nimeä turhaan kuten maalliset ihmiset saattavat tehdä, pitää myös paikkansa.

Jeesus myös varoittaa eksyttäjistä (heistä jotka esiintyvät Jumalan edustajina vaikkeivät sitä ole), kutsuen heitä esim raateleviksi susiksi: ”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.” (Matteus 7:15). Eksyttäjiä itseään Jeesus varoittaa: ”Parempi olisi hänelle, että myllynkivi pantaisiin hänen kaulaansa ja hänet heitettäisiin mereen, kuin että hän viettelee syntiin yhdenkään näistä pienistä.” (Luukas 17:2)

Jonkun verran eripuraa aiheuttanut 2. Kolossalaiskirjeen 4. luvun 3. jakeen sana ”luopumus” on greek interlinear tekstissä sana ”apostasia” jolle on annettu seuraavat merkitykset: Loikka, luopumus, kapina, loikka totuudesta.

Saman sanan taivutettua muotoa käytetään 1. Timoteuskirjeen 4. luvun 1. jakeessa: apostēsontai

Suomeksi: poistaa eli yllyttää kapinaan; yleensä lopettaa, hylätä.

Raamattu kertoo miten käärme houkutteli Edenissä ihmisiä kapinaan Jumalan käskyjä vastaan. Käärme muutti Jumalan käskyjä vähän mm. lisäten omia tarinoitaan niihin. Ihmiset uskoivat käärmettä ja lakkasivat seuraamasta Jumalan käskyjä, sen sijaan seuraten käärmeen oppeja.

Sama kaava tulee toistumaan (ja toistuu jo) meidän silmiemme edessä ennenkuin laittomuuden lapsi ilmestyy (tietyllä tavalla laittomuuden lapsihan on jo ilmestynyt, jos hänet ymmärretään tarkoittavan eksyksissä elävää seurakuntaa). Toki useimmat tulkitsevat hänen olevan tietty ihminen.

Luopumus Jumalan käskyjen seuraamisesta tulee tapahtumaan aivan samoin kuin tapahtui Edenissä ja se on jo tapahtunut ja lisääntyy enenevässä määrin. Mahtaako Jeesus löytää uskoa maanpäältä saapuessaan? Sielunvihollista ei turhaan kutsuta sielunviholliseksi. Hän vihaa sinua ja minua. Hän haluaa että me joudumme kadotukseen (eroon Jumalasta) ja tuliseen järveen ikuisiksi ajoiksi.

Opetuslapset kysyivät Jeesukselta hänen paluunsa ajankohtaa ja aikakauden päättymisen merkkiä:

Matteus 24

3 Kun Jeesus istui yksin Öljymäellä, opetuslapset tulivat hänen luokseen ja kysyivät: ”Sano meille, milloin se tapahtuu. Mikä on sinun tulemisesi ja tämän aikakauden päättymisen merkki?” 4 Jeesus vastasi heille: ”Varokaa, ettei kukaan eksytä teitä. 5 Sillä monet tulevat minun nimessäni ja sanovat: ’Minä olen Kristus’, ja he eksyttävät monia. 6 Te saatte kuulla sodan ääniä ja sanomia sodista, mutta älkää pelästykö. Näin täytyy tapahtua, mutta se ei vielä ole loppu. 7 Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja monin paikoin tulee nälänhätää ja maanjäristyksiä. 8 Mutta kaikki tämä on vasta synnytystuskien alkua.

9 Silloin te joudutte ahdistukseen, monia teistä tapetaan, ja kaikki kansat vihaavat teitä minun nimeni tähden. 10 Silloin monet luopuvat, ilmiantavat toisensa ja vihaavat toinen toistaan. 11 Monta väärää profeettaa nousee, ja he eksyttävät monia. 12 Ja koska laittomuus lisääntyy, kylmenee monien rakkaus. 13 Mutta joka kestää loppuun asti, pelastuu. 14 Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan koko maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille, ja sitten tulee loppu.”

Jeesus totesi: Ihan viimeisinä aikoina laittomuus lisääntyy → monien rakkaus kylmenee juuri sen takia koska laittomuus lisääntyy! Onhan se selvää jos esimerkiksi menestysteologiaa levittävät ihmiset suitsuttavat että Jumala haluaa suorastaan hukuttaa ihmisen maalliseen mammonaan, että nämä ihmiset sitten hengellisesti hukkuvat siihen mammonaan tai sen himoitsemiseen. Jeesus opettaa että emme voi palvella kahta Herraa: Mammonaa ja Jumalaa.

Viimeisinä aikoina siis laittomuus lisääntyy ja Jeesus vihaa laittomuutta! Antikristus on puolestaan laittomuuden lapsi!

Matteus 25

31 ”Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle. 32 Kaikki kansat kootaan hänen eteensä, ja hän erottaa ihmiset toisistaan, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista. 33 Hän asettaa lampaat oikealle puolelleen ja vuohet vasemmalle.

34 Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: ’Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte periä valtakunnan, joka on ollut valmistettuna teitä varten maailman perustamisesta asti. 35 Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin muukalainen, ja te otitte minut luoksenne. 36 Minä olin alaston, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairaana, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.’

37 Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle: ’Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä ja annoimme sinulle ruokaa, tai janoisena ja annoimme sinulle juotavaa? 38 Milloin me näimme sinut muukalaisena ja otimme sinut luoksemme, tai alastomana ja vaatetimme sinut? 39 Ja milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja kävimme sinun luonasi?’ 40 Niin Kuningas vastaa heille: ’Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.’

41 Sitten hän sanoo vasemmalla puolellaan oleville: ’Menkää pois minun luotani, te kirotut, siihen ikuiseen tuleen, joka on valmistettu Paholaiselle ja hänen enkeleilleen. 42 Sillä minun oli nälkä, mutta te ette antaneet minulle ruokaa. Minun oli jano, mutta te ette antaneet minulle juotavaa. 43 Minä olin muukalainen, mutta te ette ottaneet minua luoksenne. Minä olin alaston, mutta te ette vaatettaneet minua. Minä olin sairaana ja vankilassa, mutta te ette käyneet minua katsomassa.’

44 Silloin hekin vastaavat hänelle: ’Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä tai janoisena tai muukalaisena tai alastomana tai sairaana tai vankilassa emmekä palvelleet sinua?’ 45 Silloin hän vastaa heille: ’Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.’

46 Ja nämä menevät pois iankaikkiseen rangaistukseen mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään.”

Jeesus kertoo Matteus 25 luvussa että ne uskovat ketkä eivät noudattaneet käskyä rakastaa lähimmäistään joutuvat kadotukseen. Jeesus sanoi Matteuksen 7 luvussa että ikuiseen rangaistukseen joutuvat ne jotka eivät ole kuuliaisia evankeliumille vaikka heidän kauttaa tapahtuisi yliluonnollisia ihmeitäkin. Yhdistävä tekijä on laittomuus. Johannes kertoo 1. Johannes 3:17 ”Jos joku, jolla on maallista omaisuutta, näkee veljensä olevan puutteessa mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus pysyisi hänessä?”

Näin kuva alkaa hahmottua sellaisista uskovista jotka eivät olleet kuuliaisia evankeliumille jonka keskiössä on käsky rakastaa lähimmäistä niinkuin itseään. Jonka keskiössä on Hengen johdossa kulkeminen ja lihan halujen kuollettaminen. Jonka keskiössä on heikko ihminen joka tarvitsee pelastuakseen kaikkivoivan Jumalan ja hänen armonsa ja rakkautensa meitä kohtaan. Jonka keskiössä on Jeesuksen Kristuksen sovitus ja iankaikkinen armo.

Monet opettavat että tuo Matteuksen 25 luvun kuvaus viimeisestä tuomiosta ei koske uskovia uudestisyntyneitä. Oli niin tai näin, tämän opetuksen kannalta tärkeä pointti on että siellä olevat jaetaan tasan kahteen ryhmään: Heihin jotka rakastivat lähimmäistä ja heihin jotka eivät rakastaneet lähimmäistä.

Sananlaskut 19:16

Joka käskyt pitää, säilyttää henkensä; joka ei teistänsä välitä, on kuoleman oma.

Psalmit 119:115

Menkää pois luotani, te pahantekijät! Minä tahdon pitää Jumalani käskyt.

2 Timoteus 2:25

Hänen tulee lempeästi ojentaa vastustelevia. Ehkäpä Jumala vaikuttaa heissä mielenmuutoksen, niin että he tulevat tuntemaan totuuden

Filippiläisille 2:13

Jumala itse vaikuttaa teissä tahtomisen ja tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi.

Kun tutkimme Jumalan sanaa, se vaikuttaa meissä kuten Raamattu lupaa. Jumalan sanahan on elämän leipää.

1 Tessalonikalaisille 2:13

Siksi me myös lakkaamatta kiitämme Jumalaa siitä, että kun kuulitte meiltä Jumalan sanan, te otitte sen vastaan, ette ihmisten sanana vaan, niin kuin se todella on, Jumalan sanana, joka myös vaikuttaa teissä, jotka uskotte.

Lopuksi pari todistusta uskovista jotka tiesivät toimivansa väärin: Toinen lähimmäistänsä kohtaan ja toinen itseään kohtaan. Kumpikaan ei oikeastaan halunnut lopettaa toimintatapaansa. Koska kuitenkin molemmat ymmärsivät Jumalan Pyhän Hengen ja Jumalan sanan vaikutuksesta että heidän toimintansa on väärin, he pyysivät Jumalaa auttamaan että he saisivat voiman muuttua ja muuttaa toimintaansa.

Veli ja tupakka:

Veli oli polttanut kymmeniä vuosia tupakkaa ja ollut jo jonkin aikaa uskossakin. Hän tiesi että tupakan poltto ei ole Jumalan mieleen eikä hyväksi hänelle itselleen. Hän ei halunnut lopettaa silti tupakointia. Hän pyysi Jeesusta auttamaan että Jeesus antaisi hänelle halun lopettaa. Kului 9kk tästä rukouksesta. Sitten eräänä aamuna hän meni tapansa mukaan aamutupakalle mutta jostain syystä tupakka ei enää maistunut. Siihen loppui hänen tupakointinsa.

Sisar ja aviomiehen kohtelu:

Uskon sisar vastikään lähetti minulle tämän viestin, jonka luvallaan julkaisen:

”Itse olen tullut siihen loppu tulemaan että mun kuuluu olla rehellinen itselleni ja Jumalalle ja kertoa Isälle esim: en osaa lopettaa huutamista miehelleni, välillä jopa haluan huutaa ja nautin siitä. En edes tunne syyllisyyttä enkä häpeää. Ja näin on oikeasti ollut mulla. Vasta kun nämä asiat Jumallle kerroin ja anoin Pyhän Hengen hedelmien ilmestymistä koska mulla ei ole mistä antaa miehelleni asioita mitä hän tolla saralla tarvis niin auta opeta minua.
Siitä sitten lähti se prosessi liikkeelle. Nykyään osaan jo hallita itseäni ja kunnia siitä kuuluu yksin Jumalle. Mutta jos en ole tarkkana ja valvo tilaani niin kyllä löydän itseni huutamasta asiattomia asioita edelleen. Omaksi iloksi ja miehen myös voin sanoa, että sitä tapahtuu harvoin ja onneksi myös tiedostan missä sen juuri on ja sitä työstetään.

Ja tuo on vain yksi esimerkki. Tätä työ sarkaa riittää minussa ainakin ihan loppuun asti joten tiedän että parannuksen tekoa tarvitsen niin kauan kun elän tässä ajassa.

Valitettavasti oma kokemukseni on, että jos näistä koittaa puhua niin ei kuunnella. Synnistä ja parannuksen teosta. Kaiken kuuluisi olla tasapainossa ja tuoda kokonaisvaltaisesti raamatun asioita esille mutta niin ei monessakaan seurakunnassa ole.”

Näin nähdään todeksi tämäkin Raamatun kirjoitus:

Room 8

26 Myös Henki auttaa meitä heikkoudessamme. Emmehän tiedä, mitä meidän tulisi rukoilla ja miten, mutta Henki itse rukoilee meidän puolestamme sanattomin huokauksin.

Filippiläisille 2:13

Jumala itse vaikuttaa teissä tahtomisen ja tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi.

Jumala siis lupaa sanassaan auttaa meitä meitä jotka emme omassa lihassamme omin voimin pysty muuttumaan.

Jumalan rauhaa sinulle ja läheisillesi.

Antti

Ps.

Matteus 5:17

Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan vaan täyttämään.

Room 8

8 Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain. 9 Sillä käskyt ”Älä tee huorin”, ”Älä tapa” , ”Älä varasta”, ”Älä himoitse” ja mikä muu käsky tahansa sisältyvät tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” 10 Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Rakkaus on siis lain täyttymys.

Johannes 3

16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. 17 Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa vaan sitä varten, että maailma pelastuisi hänen kauttaan. 18 Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita. Mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainutsyntyisen Pojan nimeen. 19 Ja tämä on tuomio: valo on tullut maailmaan, mutta ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valoa, sillä heidän tekonsa olivat pahoja. 20 Sillä jokainen, joka tekee pahaa, vihaa valoa eikä tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi. 21 Mutta se, joka noudattaa totuutta, tulee valoon, jotta kävisi ilmi, että hänen tekonsa ovat Jumalassa tehdyt.”

Raamatun mukaan rakkaus on lain täyttymys. Jumala osoittaa millaista on rakkaus: Se on antamista, se on välittämistä, se on auttamista. Jumala antoi ainutsyntyisen Poikansa meidän syntiemme tähden jotta me voisimme pelastua. Jeesuksen tuomiolla tuomitaan ne ketkä eivät rakastaneet lähimmäistään. Lain tarkoitus on kasvattaa meitä Kristukseen. Emme voi pelastua ilman uskoa Jeesukseen. Jeesus on tie, totuus ja elämä. Raamatun mukaan ihmisellä on valta valita seuraako Jeesusta vai ei.

Onneksemme Jumala ei vaadi mahdottomia. Hän vaatii meiltä sen mukaan kuin kullekkin on ymmärrystä annettu.

1 Johannes 2

1 Lapseni! Kirjoitan tämän teille, ettette tekisi syntiä. Jos joku kuitenkin syntiä tekee, meillä on Isän luona puolustaja, Jeesus Kristus, joka on vanhurskas. 2 Hän on meidän syntiemme sovitus, eikä vain meidän vaan myös koko maailman.

3 Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. 4 Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. 5 Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella tullut täydelliseksi. Tästä me tiedämme olevamme hänessä. 6 Joka sanoo pysyvänsä hänessä, on velvollinen vaeltamaan niin kuin hän vaelsi.

….

15 Älkää rakastako maailmaa älkääkä sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaus ei ole hänessä. 16 Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmien halu ja elämän korskeus, se ei ole Isästä vaan maailmasta. 17 Maailma katoaa himoineen, mutta joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti.

24 Pysyköön teissä se, minkä olette kuulleet alusta asti. Jos teissä pysyy se, minkä olette kuulleet alusta asti, tekin pysytte Pojassa ja Isässä. 25 Ja tämä on se lupaus, jonka hän on meille antanut: iankaikkinen elämä.

28 Ja nyt, lapset, pysykää hänessä, että meillä hänen ilmestyessään olisi rohkea luottamus emmekä joutuisi häveten väistymään hänen luotaan, kun hän tulee. 29 Jos kerran tiedätte, että hän on vanhurskas, te myös ymmärrätte, että jokainen, joka noudattaa vanhurskautta, on syntynyt hänestä.

Uudestisyntynyt uskova siis noudattaa vanhurskautta. Uudestisyntynyt uskova voi pelastua iankaikkiseen Pelastukseen Jeesuksen sovitustyön kautta.

Näin voidaan summata muutama punainen lanka, muutama erillinen sanan kohta jotka yhdessä muodostavat selvän kokonaisuuden:

  1. Jeesuksen käskyjä täytyy noudattaa. Jos joku sanoo tuntevansa Jeesuksen muttei noudata hänen käskyjään, on hän valehtelija ja valehtelijoiden osa on kadotus. (1 Joh 2:4)
  2. Uskova joka tekee Isän tahdon, pysyy iäti (siis pelastuu iankaikkiseen elämään Jumalan yhteydessä). (1 Joh 2:17)
  1. Uskova pysyy totuudessa ja oikeassa opissa (noudattaa vanhurskautta) jos hän pitäytyy Raamatun opetuksen ohjenuorissa (1 Joh 2:24-25)
  2. Meidän tulee pysyä Jeesuksessa, siis uskoa Häneen ainoana tienä pelastukseen ja myös tavoitella sitä ettemme tee syntiä: jos emme halua ”väistyä häveten hänen luotaan kun hän tulee” (1 Joh 2:28).