Rakastava vai rankaiseva Jumala?

Helsingintien Puhe 14.2.2015

 

Eräs uskosta osaton mies kysyi minulta, uskovainen kun tunnustin hänelle olevani, ”onko Jumala rakastava vai rankaiseva?”.

Vastasin näin: Läpi raamatun toistuu yksi teema osoituksena siitä millainen Jumala on. Etenkin vanhasta testamentista voidaan lukea useasta kirjasta miten tapahtuu samat asiat uudelleen ja uudelleen ja aivan samassa järjestyksessä:

  1. Jumalaa aluksi seuranneet ihmiset ovat lakkanneet seuraamasta Jumalaa, usein vaurastumisen seurauksena (syntiinlankeemus).
  2. Jumala varoittaa näitä harhateillä kulkevia ihmisiä, usein profeettojen suulla, että kääntyisivät Jumalattomalta tieltään ja palaisivat seuraamaan Jumalaa.
  3. Ihmiset eivät kuuntele eivätkä usko näitä varoituksia vaan jatkavat omalla tiellään
  4. Jumala rankaisee luopuneita mutta jättää jäljelle jäännöksen joka voi aloittaa ikäänkuin puhtaalta pöydältä.

Aivan raamatun ensilehdiltä löytyy kertomus syntiinlankeemuksesta. Siinä Jumala varoittaa tosin Aadamia vain etukäteen ettei saa syödä hyvän ja pahan tiedon puusta.

Tärkeätä on tajuta käärmeen osuus, ihmisen halu seurata omia halujaan Jumalan kielloista huolimatta ja Jumalan rankaisu synnin seurauksena. Eritysesti se että ihmisellä kertomuksen alussa oli kaikki asiansa paremmin kuin hyvin, ja kertomuksen lopussa asiat ovat paljon huonommin kuin alussa. Siis niin kauan kun ihminen seuraa Jumalan tahtoa, hänellä on siunaus elämässään, mutta kun hän alkaa seurata muita polkuja siinä aina lopulta käy huonosti.

ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA, GENESIS 2

15. Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä.
16. Ja Herra Jumala käski ihmistä sanoen: ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista,
17. mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman”.

18. Ja Herra Jumala sanoi: ”Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva”.

Jo heti alussa Jumala antoi ihmiselle ihania asioita, ja myös vastuullisen tehtävän. Jumala ei luonut ihmistä surkeuteen eikä tyhjäntoimittajaksi. Jumala on niin huolehtiva ja hyvä että ihmisen hyvinvoinnin ja viihtyvyyden tähden loi tälle kumppaninkin.

ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA, GENESIS 3

1. Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala
oli tehnyt;
ja se sanoi vaimolle: ”Onko Jumala todellakin sanonut: ’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?”
2. Niin vaimo vastasi käärmeelle: ”Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa,
3. mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: ’Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi’.”
4. Niin käärme sanoi vaimolle: ”Ette suinkaan kuole;
5. vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan”.
6. Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi.
7. Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot.
8. Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan.
9. Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: ”Missä olet?”
10. Hän vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin”.

 

Heti ensimmäisen synnin tehtyään ihminen tajuaa että on tehnyt väärin. Hän tajuaa rikkoneensa Jumalan tahtoa vastaan ja se saa hänet piiloutumaan. Lieneekö toivonut että Jumala ei asianlaitaa huomaisi, miksi muuten piiloutua?


11. Ja hän sanoi: ”Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?”
12. Mies vastasi: ”Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin”.
13. Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: ”Mitäs olet tehnyt?” Vaimo vastasi: ”Käärme petti minut, ja minä söin”.

16. Ja vaimolle hän sanoi: ”Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva”.
17. Ja Aadamille hän sanoi: ”Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen: ’Älä syö siitä’, niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi;
18. orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle, ja kedon ruohoja sinun on syötävä.
19. Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.”
20. Ja mies antoi vaimolleen nimen Eeva, sillä hänestä tuli kaiken elävän äiti.
21. Ja Herra Jumala teki Aadamille ja hänen vaimollensa puvut nahasta ja puki ne heidän yllensä.
22. Ja Herra Jumala sanoi: ”Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!”
23. Niin Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hän oli otettu.
24. Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä.

Jumalan huolenpidosta kertoo jotain sekin että Hän tekee syntiinlankeemuksen jälkeen Aadamille ja Eevalle puvut nahasta, eli Herra Jumala ei jättänyt heitä puolialastomiksi häpeämään alastomuuttaan.

Kertomus vedenpaisumuksesta saattaa tuntua ylivoimaisen vaikealta ymmärtää kuvaukseksi rakastavasta Jumalasta. Sellaisessa kritiikissä kuitenkin unohtuu tapahtumien syy, ja keskitytään vain seuraukseen.

ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA, GENESIS 5

21. Kun Hanok oli kuudenkymmenen viiden vuoden vanha, syntyi hänelle Metusalah.

27. Niin oli Metusalahin koko elinaika yhdeksänsataa kuusikymmentä yhdeksän vuotta; sitten hän kuoli.
28. Kun Lemek oli sadan kahdeksankymmenen kahden vuoden vanha, syntyi hänelle poika.
29. Ja hän antoi hänelle nimen Nooa, sanoen: ”Tämä lohduttaa meitä työssämme ja kättemme vaivoissa viljellessämme maata, jonka Herra on kironnut”.

 

Metusalah tarkoittaa ”Hänen kuolemansa tuo” tai ”hänen kuollessaan tapahtuu”. Metusalah oli Raamatun pitkäikäisin ihminen eläen 969v . Metusalah symboloi Jumalan armoa ja pitkämielisyyttä: Vedenpaisumuksesta varoitettiin kauan ennen sen tapahtumista.

ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA, GENESIS 6

5. Mutta kun Herra näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat,
6. niin Herra katui tehneensä ihmiset maan päälle, ja hän tuli murheelliseksi sydämessänsä.
7. Ja Herra sanoi: ”Minä hävitän maan päältä ihmiset, jotka minä loin, sekä ihmiset että karjan, matelijat ja taivaan linnut; sillä minä kadun ne tehneeni”.
8. Mutta Nooa sai armon Herran silmien edessä.

ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA, GENESIS 7

21. Silloin hukkui kaikki liha, joka maan päällä liikkui: linnut, karjaeläimet, metsäeläimet ja kaikki pikkueläimet, joita maassa vilisi, sekä kaikki ihmiset.
22. Kaikki, joiden sieramissa oli elämän hengen henkäys, kaikki, jotka elivät kuivalla maalla, kuolivat.
23. Niin Herra hävitti kaikki olennot, jotka maan päällä olivat, niin hyvin ihmiset kuin myös karjaeläimet, matelijat ja taivaan linnut; ne hävisivät maan päältä. Ainoastaan Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssansa arkissa, jäivät henkiin.

Nooan kertomuksessa ihmisen pahuus on syy ja Jumalan tuomio on seuraus. Vanhurskas Nooa vältti Jumalan tuomion.

Tämä sama teema toistuu läpi Raamatun kertomusten. Jeremia, Jesaja jne. Uudessa testamentissa esimerkiksi kertomus Ananiaksesta ja Safirasta toistaa aivan samaa teemaa:

Apostolien teot 5

1. Mutta eräs mies, nimeltä Ananias, ja hänen vaimonsa Safiira myivät maatilan,
2. ja mies kätki vaimonsa tieten osan hinnasta, ja osan hän toi ja pani apostolien jalkojen eteen.
3. Mutta Pietari sanoi: ”Ananias, miksi on saatana täyttänyt sinun sydämesi, niin että koetit pettää Pyhää Henkeä ja kätkit osan maatilan hinnasta?
4. Eikö se myymätönnä ollut sinun omasi, ja eikö myynnin jälkeenkin sen hinta ollut sinun? Miksi
päätit sydämessäsi tämän tehdä? Et sinä ole valhetellut ihmisille, vaan Jumalalle.”
5. Kun Ananias kuuli nämä sanat, kaatui hän maahan ja heitti henkensä. Ja suuri pelko valtasi kaikki, jotka sen kuulivat.
6. Ja nuoret miehet nousivat ja korjasivat hänet ja kantoivat hänet pois ja hautasivat.
7. Noin kolmen hetken kuluttua hänen vaimonsa tuli sisään eikä tiennyt, mitä oli tapahtunut.
8. Niin Pietari kysyi häneltä: ”Sano minulle: siihenkö hintaan te myitte maatilan?” Hän vastasi: ”Kyllä, juuri siihen hintaan”.
9. Mutta Pietari sanoi hänelle: ”Miksi olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä? Katso, niiden jalat, jotka hautasivat sinun miehesi, ovat oven takana, ja he kantavat sinutkin pois.”
10. Niin hän heti kaatui hänen jalkojensa eteen ja heitti henkensä;
ja kun nuorukaiset tulivat sisään, tapasivat he hänet kuolleena, kantoivat pois ja hautasivat hänet hänen miehensä viereen.
11. Ja suuri pelko valtasi koko seurakunnan ja kaikki ne, jotka tämän kuulivat.

 

Ystävät, Jumala on sama eilen tänään ja huomenna. Hän on armollinen ja pitkämielinen meitä kohtaan. Hän ei vaadi meiltä mahdottomia, mutta Hän vaatii meiltä ehdotonta rehellisyyttä ja vilpittömyyttä itseään kohtaan. Jumala sallii jonkinasteisen nurinankin, jos kuitenkin suostut Jumalan tahtoon nurinasta huolimatta. Eri asia on jos nuriset etkä suostu Jumalan tahtoon. Jumala muistaa meidät tomuksi. Mutta syntiä jumala ei voi katsoa läpi sormiensa. Tultuamme totuuden tuntoon, kasvettuamme siinä täyteen täysi-ikäisyyteen, emme voi ilman seuraamuksia lakata seuraamasta Jumalaa. Minulla ja sinulla tulee olla terve Jumalan pelko. Jumala on hyvä ja armollinen. Mutta Jumala on myös kiivas ja hänellä on valta tuomita! Jumala on antanut meille kaksi vaihtoehtoa, valinnan vaihtoehtojen paljous ei siis pitäisi olla ongelma. Vaihtoehto 1) Pelastus ja iankaikkinen elämä Jumalan yhteydessä. Vaihtoehto 2) Helvetti.

Valinta on sinun ja minun, jokaisen henkilökohtaisesti itse valittavissa. Ei ole mitään kultaista keskitietä. Se on joko, tai.

Evankeliumi Matteuksen mukaan 10

34. Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.
35. Sillä minä olen tullut ’nostamaan pojan riitaan isäänsä vastaan ja tyttären äitiänsä vastaan ja miniän anoppiansa vastaan;
36. ja ihmisen vihamiehiksi tulevat hänen omat perhekuntalaisensa’.
37. Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka rakastaa poikaansa taikka tytärtänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias;
38. ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias.
39. Joka löytää elämänsä, kadottaa sen; ja joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen.

 

Näiden kaikkien tarinoiden yhteinen teema on kaksitahoinen:

  1. Jumalalla on meille kullekkin hyvä osa ja suunnitelma.
  2. Jumala käskee seurata vain hänen tahtoaan mutta sielun vihollinen houkuttelee meitä pois Jumalan tieltä jopa meidän lähimmistä lähimpien ihmisten kautta.

Haluatko sinä seurata ja miellyttää enemmän ihmisiä kuin Jumalaa?

Siunausta sinulle ja perheellesi.

Antti