Tulta minä olen tullut heittämään: Ajatuksia tästä ajasta, uskon kuuliaisuudesta ja valvomisesta

Vastikään aamurukouksessa nousi mieleen sanat: ”Salomon viisaus”. Ajattelin heti että mahtaisiko Herra antaa minullekin vähän Salomon viisautta, ja hieman riemastuin tästä ajatuksesta. Kuitenkin asiaa pohdittuani tulin tulokseen että Salomohan päätyi omassa viisaudessaan tekemään räikeän vääriä valintoja. Rukoilin silloin että Herra en halua Salomon viisautta vaan Taivaallista viisautta. Silloin mieleeni nousi sanat: ”Jeesuksen usko”. Taivaallinen viisaus on Jeesuksen uskoa! Ei ole suurempaa viisautta kuin Jeesuksen usko, sillä Jeesuksen usko johtaa pelastukseen!

Matteuksen evankeliumi 16 (Raamattu kansalle)

24 Sitten Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun perässäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

25 Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta se, joka kadottaa elämänsä minun tähteni, löytää sen.

26 Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman mutta saisi sielulleen vahingon? Tai mitä ihminen voi antaa sielunsa lunnaiksi?

27 Sillä Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa kullekin tämän tekojen mukaan.

28 Totisesti minä sanon teille: tässä seisovien joukossa on muutamia, jotka eivät maista kuolemaa, ennen kuin näkevät Ihmisen Pojan tulevan kuninkuudessaan.”

Jeesus totesi edellisissä jakeissa sen olennaisen: Edes maailman voittavasta viisaudesta ei ole mitään hyötyä jos ihminen saa sielulleen vahingon. Vain sellaisesta viisaudesta on hyötyä joka johtaa pelastukseen, iankaikkiseen elämään Jumalan yhteydessä.

Luukkaan evankeliumi 12 (Raamattu kansalle)

49 ”Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle, ja kuinka tahtoisinkaan, että se jo olisi syttynyt!

50 Mutta minut on kasteella kastettava, ja kuinka ahtaalle joudunkaan, ennen kuin se on täytetty!

51 Luuletteko, että olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa? En suinkaan, sanon teille, vaan riitaa!

52 Sillä tästedes samassa talossa viisi riitaantuu keskenään: kolme kahta vastaan ja kaksi kolmea vastaan,

53 isä poikaansa vastaan ja poika isäänsä vastaan, äiti tytärtään vastaan ja tytär äitiään vastaan, anoppi miniäänsä vastaan ja miniä anoppiaan vastaan.”

Näemme selvästi Suomessa, Euroopassa, USAssa ja koko maailmassa miten antikristilliset tahot riitelevät Raamatun sanomaa vastaan ja miten antikristilliset arvot yhä räikeämmin työntyvät kristillisen perustan päälle rakennettujen yhteiskuntien ytimiin esim:

  1. Syntymättömän vauvan tappamisesta on tullut lähes koko maailmassa femistinen itseisarvo jossa naisen oikeudet ajavat kaiken muun edelle, viis viattoman veren vuodatuksesta kunhan naisen oikeudet tulevat päällimmäisenä.
  2. EU:kin on määrännyt antikristillisä lakeja liittyen mm. lasten perusopetukseen siten ettei luomiskertomusta saa opettaa kuin uskontotunnilla. Virallisena erehtymättömänä totuutena lajien ilmestymisestä maailmaamme, tulee pitäytyä Darwinin teorian pohjalta oppiin mutaatioiden ihmellisistä taikavoimista. (Hieman erikoista on että edes Darwin ei itse lopulta uskonut mutaatioiden taikavoimiin vaan totesi ettei ne aiheuta muuta kuin rappeumaa ja rumuutta, jonka voimme itsekin havaita todeksi oman kokemuksemme kautta). Tuon ns. virallisen totuuden vastustajat nopeasti julkihäpäistään ateistiälykköjen pilkan ja heidän vallan väärinkäytösten kautta. (Uskovien tiedemiesten ura tyssää kuin seinään jos he tuovat julki sen tosiasian ettei tuo virallinen totuus loppujen lopuksi perustukaan tieteellisiin havaintoihin vaan että se on todellisuudessa ainoastaan puhdasta uskoa, ja sen väittämät ovat vastoin tieteellisiä havaintoja).
  3. Suomessakin kirkko on yhä vähemmin peittelyin liputtamassa Raamatun vastaisesti erilaisia sukupuolihimoja synnistä vapaiksi (ja ylipäänsä vesittämässä kaikkea Raamatun varoitusta, ”rakkauden” nimissä). Yhteiskunta tietysti on jo kirkkoa paljon pidemmällä astumassa Sodomasta ja Gomorrasta tuttua tietä.
  4. Mammonasta ja sen keräämisestä on tullut lähes hyve: Mitä enemmän ja nopeammin, sen parempi. Aika kauas on tultu Raamatun opetuksista kohtuudesta saatika tyytymisestä vähään. Vasta nyt kun planeettamme on alkanut ns. kiehua yli äyräidensä ja ihmisillä alkaa tulla keittämässään liemessä ns. kuumat paikat, vasta nyt aletaan pohtia että josko vähempikin riittäisi. Toki tämäkin vain pragmaattisista syistä, ei kunnioituksesta Jumalaa kohtaan.
  5. Noituudesta ja muista pakanauskonnoista kertovia artikkeleita ja ohjelmia näkyy mediassa yhä enemmän ja yhä positiivisempaan sävyyn kirjoitettuna, ilman minkäälaista kritiikkiä.
  6. jne

Ihmiset siis luopuvat kristinuskosta kiihtyvällä tahdilla, samaan aikaan ja samaan tahtiin kun kirkko ja perinteiset Raamattua perustanaan julistavat uskonsuunnat ovat luopuneet vähä vähältä Raamatusta erehtymättömänä auktoriteettinaan. (Liberaaliteologia ja Torontolaisuus esimerkkeinä). Ev Lut kirkon puolella ei enää esim Lutherin ”yksin kirjoituksista” -teesi ole monellekkaan saarnapöntöstä saarnaavalle salonkikelpoinen perusta, vaikka kirkon peruskirjoissa väitettäisiin toista. Vapaissa suunnissa saatetaan vastaavasti sanoa: ”Emmehän me voi laittaa Pyhää Henkeä laatikkoon”. Toki uskosta osattomia on aina ennenkin ollut, se ei tietenkään ole uutta. Luopumuksen määrä, voima ja äkillisyys kristittyinä pidetyissä maissa on se joka minua hätkähdyttää kun asiaa tarkastelen. Ja kyllä, Suomi on tässäkin asiasa jälkijunassa: Mm. Ruotsissa ovat jo paljon pidemmällä luopumuksessa kuin kotimaassamme. (Eräs Ruotsissa syntynyt uskova veli kertoi saaneensa Pyhässä Hengessä sanat tässä jokin kuukausi sitten: ”Synnyinmaasi tulee tuhoutumaan”). Tämän veljen saama sanoma pitää koetella rukouksessa mutta tosiasiahan on että näin Raamattukin ennustaa käyvän Jumalattomille yhteiskunnille.

Näin voimme omin silmin selvästi nähdä miten todellinen Raamattuun pohjautuva kristinusko, Pyhän Hengen työ ja Raamatulliset armolahjat erottuvat yhä selvemmin ns. maailman ja eksytyksen arvoista sekä voimista.

Ajastamme kertoo hyvin esim Päivi Räsäsen poliisikuulustelu. Häntä kuulustellaan pohjimmiltaan vain siksi että hän kritisoi kirkkoa Ramaatun sanan vastaisesta opista. Tällaista ei olisi voinut kuvitella tapahtuvan vaikkapa 30 vuotta sitten.

On hyvä kuitenkin muistaa että Jeesus itse toivoi että Hänen tulensa roihahtaisi liekkeihin ja nämä erot maailman ja Jumalan arvomaailman kanssa tulisivat räikeästikkin esiin. Nimittäin eksytys on joskus hyvin vaikea huomata jos se on ”vähän sinne päin” Raamatun sanoman kanssa. Silloin kun eksytys on täysin ristiriidassa Raamatun sanoman kanssa, silloin meidän uskovien on helppo huomata erot. Valo ja pimeys on helppo erottaa toististaan, paitsi jos ihminen elää hämärässä, silloin on vaikea sanoa että onko valoisaa vai pimeää kun ei ole oikein kumpaakaan. Tähän Jeesus uskoakseni viittasi ilmestyskirjan viestissään:

Ilmestyskirja 3 (Raamattu kansalle)

15 Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä palava. Kunpa olisitkin kylmä tai palava!

16 Mutta koska olet penseä, et kylmä etkä palava, minä oksennan sinut suustani.

17 Sinä sanot, että olet rikas, olet rikastunut etkä tarvitse mitään. Et kuitenkaan tiedä, että juuri sinä olet kurja ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston.

18 Minä neuvon sinua ostamaan minulta tulessa puhdistettua kultaa, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.

19 Kaikkia niitä, joita rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Ahkeroi siis ja tee parannus!

20 Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani.

21 Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istuutunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.

22 Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo

Mielenkiintoista on että tuossakin varoituksessaan Laodikean seurakunnalle Jeesus mainitsi erityisesti teot seurakunnan Hengellisen tilan mittarina.

Psalmi 104 (Biblia)

1 Kiitä Herraa, sieluni! Herra, minun Jumalani, sinä olet sangen suuresti kunnioitettu, suurella kunnialla ja kaunistuksella olet sinä puetettu.

2 Sinä puetat itses valkeudella niinkuin vaatteella: sinä levität taivaat niinkuin peitteen.

3 Sinä peität sen päällyksen vedellä: sinä menet pilvissä niinkuin ratasten päällä, ja käyt tuulen siipein päällä.

4 Sinä teet enkelis hengeksi ja palvelias liekitseväiseksi tuleksi.

Meidät uskovat on tehty kantamaan Pyhän Hengen tulta ja loistamaan Hänen valoaan tähän yhä pimenevään maailmaan.

Meidät uskovat on tehty kantamaan Pyhän Hengen tulta ja loistamaan Hänen valoaan tähän yhä pimenevään maailmaan.

Matteus 25 (Raamattu kansalle)

Vertaus kymmenestä morsiusneidosta

1 ”Silloin taivasten valtakunta on verrattavissa kymmeneen morsiusneitoon, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan.

2 Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta.

3 Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa.

4 Viisaat sitä vastoin ottivat lamppujensa lisäksi astiat, joissa oli öljyä.

5 Sulhasen viipyessä he kaikki tulivat unisiksi ja nukkuivat.

6 Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Sulhanen saapuu! Menkää häntä vastaan!’

7 Silloin kaikki nuo neidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon.

8 Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat.’

9 Mutta viisaat vastasivat: ’Emme voi! Ei se riitä meille ja teille. Menkää myyjien luo ja ostakaa itsellenne.’

10 Mutta kun he olivat lähteneet ostamaan öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häihin, ja ovi suljettiin.

11 Myöhemmin toisetkin neidot tulivat ja sanoivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’

12 Mutta hän vastasi: ’Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.’

13 Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”

Jeesuksen vertaus neitsyistä ja lampuista sekä öljystä antaa oivan kuvan siitä että meidän tulee valvoa, sillä aika ja sen kuluminen ovat erittäin tärkeitä näkökulmia Raamatussa ja uskon elämässä yleensäkin. Meidän uskovien tulee vertauskuvallisesti valvoa jotta osaisimme arvioida oikean ajanhetken. Nukkuessahan ajantaju katoaa. Nukkuva ei huomaa mitä ympäristössä tapahtuu. Tyhmät neitsyet elivät ns ”manjana” mentaliteetissa, eli ”ehtiihän sitä myöhemminkin”. He ajattelivat että miksi hötkyillä kun asiat voi siirtää tuonnemmaksi. Mutta ei! Jumalan valtakunnan asiat tapahtuvat ajallaan, niitä ei voi siirtää tuonnemmaksi (eikä niitä voi aikaistaa). Jos voisi, ei meidän tarvitsisi valvoa vaan voisimme ikäänkuin nukkua läpi koko elämämme ja ottaa pikaspurtin aivan lopuksi, tai ottaa pikaspurtin ensialkuun ja nukkua loppumatkan. Mutta näin Raamattu ei meitä opeta. Sen sijaan Raamattu opettaa meitä valvomaan joka aika ja pitämään tarkkaa vaaria ajankulusta, hetkistä ja tapahtumista.

Matteus 25 (Raamattu kansalle)

Vertaus palvelijoille uskotuista talenteista

14 ”On tapahtuva niin kuin silloin, kun mies oli lähdössä matkalle. Hän kutsui palvelijansa ja uskoi omaisuutensa heidän haltuunsa.

15 Yhdelle hän antoi viisi talenttia, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykynsä mukaan. Sitten hän lähti matkalle.

16 Se, joka oli saanut viisi talenttia, lähti heti käymään niillä kauppaa ja voitti toiset viisi talenttia.

17 Samoin teki se, joka oli saanut kaksi talenttia, ja voitti toiset kaksi.

18 Mutta se, joka oli saanut yhden talentin, lähti pois, kaivoi kuopan maahan ja kätki siihen herransa hopean.

19 Pitkän ajan kuluttua näiden palvelijoiden herra palasi ja rupesi tilintekoon heidän kanssaan.

20 Silloin se, joka oli saanut viisi talenttia, tuli ja toi toiset viisi ja sanoi: ’Herra, viisi talenttia sinä uskoit minun haltuuni. Katso, minä olen saanut voittoa toiset viisi.’

21 Hänen herransa sanoi hänelle: ’Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija! Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’

22 Myös se, joka oli saanut kaksi talenttia, tuli ja sanoi: ’Herra, kaksi talenttia sinä uskoit minun haltuuni. Katso, minä olen saanut voittoa toiset kaksi.’

23 Hänen herransa sanoi hänelle: ’Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija! Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’

24 Sitten myös se, joka oli saanut yhden talentin, tuli ja sanoi: ’Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies. Sinä niität sieltä, minne et ole kylvänyt, ja kokoat sieltä, minne et ole siementä viskannut.

25 Peloissani minä menin ja kätkin talenttisi maahan. Katso, tässä on omasi.’

26 Mutta hänen herransa vastasi hänelle: ’Sinä paha ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä niitän sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut.

27 Sinunhan olisi pitänyt jättää rahani rahanvaihtajille, niin että tullessani olisin saanut omani takaisin korkoineen.

28 Ottakaa häneltä pois se talentti ja antakaa sille, jolla on kymmenen talenttia!

29 Sillä jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hänellä on oleva yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on.

30 Heittäkää tuo kelvoton palvelija uloimpaan pimeyteen. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.’”

Yhden talentin saanut mies laittoi talenttinsa piiloon, eikä käyttänyt sitä. Meidän talentit on tarkoitettu käyttöön, ei säilytettäväksi piirongin laatikkossa. Jeesus kutsui yhden talentin miestä laiskaksi! Jeesus siis aivan suoraan sanoo että jos/kun sinulla on yksikin talentti, käytä sitä (Pyhän Hengen johdossa ja/eli Raamatun opetuksen mukaan)

Matteus 5 (Raamattu kansalle)

13 ”Te olette maan suola. Mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei kelpaa enää mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi.

14 Te olette maailman valo. Ylhäällä vuorella oleva kaupunki ei voi olla kätkössä.

15 Eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville.

16 Niin loistakoon teidänkin valonne ihmisten edessä, että he näkisivät hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.”

Kuten Laodikean seurakunnalle ilmestyskirjassa, niin myös tässä Jeesus muistuttaa että meidän tekomme (Pyhän Hengen johdossa ja/eli Raamatun opetuksen mukaan) ovat se valo jota loistamme pimeään maailmaan. Samasta asiasta Jeesus kertoo vertauksessaan laupiaasta samarialaisesta: Lähimmäisen rakkaus on mm. hädässä olevan auttamista (Luuk 10:25-37).

Tästä minulle onkin Jumala puhunut aivan viimeaikoina. Jumalan tahto on auttaa hädän alaisia muukalaisia. Mieleeni nousivat sanat: ”Pakolaisia, hädän alaisia, auttakaa heitä”. Arvelen tuon perusteella että tänne on tulossa pakolaisvirta lähikuukausina tai vuosina, ja toki tuo kehotus koskee jo Suomessa olevien hädän alaisten pakolaisten auttamista.

Kirje Roomalaisille 10 (Raamattu kansalle)

11 Sanoohan Raamattu: ”Ei yksikään, joka uskoo häneen, joudu häpeään.”

12 Ei tässä ole eroa juutalaisen eikä kreikkalaisen välillä, sillä yksi ja sama on kaikkien Herra. Hän on rikas antaja kaikille, jotka huutavat häntä avuksi.

13 Sillä jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.

14 Mutta kuinka he voivat huutaa avukseen häntä, johon eivät usko? Kuinka he voivat uskoa häneen, josta eivät ole kuulleet? Kuinka he voivat kuulla, ellei ole julistajaa?

15 Ja kuinka kukaan voi julistaa, ellei ketään lähetetä? Onhan kirjoitettu: ”Kuinka suloiset ovat niiden jalat, jotka julistavat hyvää sanomaa!”

16 Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet kuuliaisia evankeliumille. Jesaja sanookin: ”Herra, kuka uskoo meidän saarnamme?”

17 Usko tulee siis kuulemisesta mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.

18 Mutta minä kysyn: eivätkö he ole kuulleet? Varmasti ovat: ”Heidän äänensä on kantautunut kaikkiin maihin ja heidän sanansa maailman ääriin asti.”

19 Kysyn vielä: eikö Israel ole tiennyt siitä? Jo Mooses sanoo: ”Minä yllytän teidät kadehtimaan kansaa, joka ei ole kansa, saatan teidät vihastumaan ymmärtämättömän kansan tähden.”

20 Jesajakin on rohkea ja sanoo: ”Minut ovat löytäneet ne, jotka eivät minua etsineet, olen ilmestynyt niille, jotka eivät minua kysyneet.”

21 Mutta Israelista hän sanoo: ”Koko päivän minä olen ojentanut käsiäni tottelematonta ja uppiniskaista kansaa kohti.”

Roomalaiskirje toistaa vanhantestamentin profeetta Jesajan sanoman siitä että vaikka Jumala oli kutsunut Israelia parannukseen ja uskon kuuliaisuuteen, ei Israel taipunut vaan oli uppiniskainen (eli ylpeäkin). Jumala kutsuu meitä pakanuudestakin kääntyneitä samalla tavalla parannukseen kuin kutsui Israelia. Siitähän nämä edellä mainitsemani Jeesuksenkin vertauskuvat kertovat: Tyhmien neitsyiden edestä suljettiin ovi, Talenttinsa käyttämättä jättänyt mies heitettiin pimeyteen. Talenttimiehelle Herransa vielä muisutti: ”Sinä tiesit….”. Hänellä tieto ei kuitenkaan muuttunut uskon kuuliaisuudeksi vaan pysyi pään sisäisenä teoriana. Hän oli kyllä kuullut, hän kyllä tiesi, muttei silti uskonut (huomaa että hän kyllä uskoi että isäntä palaisi, hän uskoi että isäntä oli olemassa, mutta hän ei uskonut isäntänsä käskyä käyttää talentti).

Usko tulee kuulemisesta…. kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Uskon kuuliaisuus on ojentautumista sanan mukaan. Jumala ei pakota sinua uskon kuuliaisuuteen. Jumala ei ole luonut ihmisetä robottia, vaan oman kuvansa: Valinnan vapaudella varustetun ajattelevan älykkään ihanan olennon joka kykenee rakastamaan, antamaan omastaan ja luomaan uuttakin (esim taide, rakentaminen jne), mutta jolle on annettu valinnan vapaus vajota välinpitämättömyyteen, itsekkyyteen ja vihaankin. Jeesuksen vertauskuvissa usein toistuukin ääripäät: Joko sinä rakastat tai vihaat lähimmäistäsi (ja välinpitämättömyys on lähimmäisen vihaamista).

Rukoillaan yhdessä että Herra Jeesus armahtaisi meitä ja antaisi anteeksi itsekkyytemme, välinpitämättömyytemme ja johtaisi meitä sitä kapeaa ja kaitaa tietä kohti pelastusta: Että puheemme olisi suolalla höystettyä ja Hänen valonsa loistaisi meidän kauttamme rakkautena (myös oikeudenmukaisuutena) lähimmäistämme kohtaan, että toimisimme silloin kun Hän meitä kehottaa toimimaan.

Jumalan siunausta sinulle ja perheellesi

Antti